Oteller borç batağında, bankalar çareyi ‘vefa anlaşması’nda buldu

Ekonominin Zorladığı Turizm Sektörünün Borçları Artıyor

Ekonomik kriz, turizm sektöründe büyük zorluklara neden oluyor. 2025’in başlarında, turizm sektörünün bankalara olan toplam nakdi kredi borcu yüzde 33.4 artarak 521.4 milyar TL’ye yükseldi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bu borcun 418.5 milyar TL’si otellere ait. Sektördeki takipteki kredilerin lideri oteller: Mart ayında 5.8 milyar TL olan toplam takipteki borçların 3.8 milyar TL’si otellerden kaynaklanıyor.

Sektörde biriken borçlar bankaları endişelendirirken, tahsil edilemeyen borçlar için bankaların tercihi icra değil vefa anlaşması oldu. Nefes’in haberine göre, otellerin icra yoluyla satılmasının ve borcun tamamen kapatılamayacağı düşüncesi bankaları vefa anlaşmasına yöneltti. Bankalar, otel sahiplerine dostça ayrılma teklifi yaparak, borcun bir kısmını ödeyerek oteli işletmeye devam etmelerini ve satış sürecini başlatmalarını öneriyor.

“Çalışır Durumda Olan Oteller Borç Problemi Yaşıyor”

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Onursal Kurucu Başkanı Serdar Karcılıoğlu sektörün yaşadığı sorunları şu şekilde özetliyor:

“Şu anda faaliyette olan birçok otel borçlu durumda. Otellerin %75’i bu durumda. Bu sorunun patlak vermemesinin sebebi bankaların icra yoluna gitmemeleri. Konaklama sektörünün bu vahim duruma gelmesinde devletin belirli bir turizm politikası izlememesi ve otel yatırımcılarının çoğunun sektörden gelmemesi etkili.”

Karcılıoğlu’na göre otellerin satılmamasının sebebi, fiyatların değerinin çok üzerinde belirlenmesidir.

Oteller Satılıyor Ancak Alıcı Bulunamıyor

Turizm sektöründeki krize dair bir fikir edinmek için ilan sitelerine bakmak yeterli. Bir ilan sitesinde 638 otel, 162 apart otel, 503 butik otel, 3 motel, 15 pansiyon, 3 kamp alanı ve 1 tatil köyü olmak üzere toplamda 1,324 turistik tesise dair ilanlar bulunuyor.

İlanlar arasında, en yüksek fiyatlı olan İstanbul’da boğaz manzaralı, 200 odalı, 5 yıldızlı lüks bir otel. 16 milyar TL ile satışa çıkarılan bu oteli, Antalya Kundu’daki 11 milyar TL’lik 5 yıldızlı otel ve yine İstanbul’daki 10 milyar TL’lik 5 yıldızlı iki otel izliyor.

Related Posts

Yunan Bakan Türkçe iş konuştu

İstanbul Ticaret Odası’nda (İTO) Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Kemal Bozay ve Yunanistan Ekonomi Diplomasisinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Tasos Hacivasiliu’nun katılımıyla Türk – Yunan İş Forumu düzenlendi.

Taksilerde yeni zorunluluk: Ödeme cihazlarında yenilik

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın taksi işletmecilerini ilgilendiren yeni düzenlemeye dair hazırlık yaptığı iddia edildi. Hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağına göre, taksi işletmecilerinin taksimetrelerle uyumlu yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanması zorunlu hale gelecek.

Türkiye’nin 40 yıllık ünlü çay markası satışa çıkarıldı

Dünyanın önde gelen kahve ve çay şirketlerinden biri olan Jde Peet’s, Türkiye operasyonlarını yeniden yapılandırma kararı alarak çay birimi Of Çay’ı elden çıkarma sürecini başlattı. 1985 yılında Rize’nin Of ilçesinde kurulan ve 2019’da Jde Peet’s …

Sürücüsüz yerli otomobilin tarihi belli oldu

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ‘İklim ve Ekonomi Sürdürülebilir Mobilite Araç ve Teknolojileri Zirvesi’ açılışında konuştu. Yerli otomobil üretimindeki yeni hedefleri açıklayan Bakan Kacır, “3 yerli otonom aracın ülkemizde …

Borsada takas süresi kısalıyor: Yatırımcılar için yeni dönem başlıyor!

Borsada takas süresinin kısaltılması, işlem hacimlerinde önemli artışlara yol açabilir. Uzmanlar, bu değişikliğin yatırımcılar için daha hızlı işlem yapma imkanı sunacağını belirtiyor. Yatırımcılar ve aracı kurumlar, uyum sürecine hızla adapte olabilir.

MESAM’dan dikkat çeken açıklama: Düğünde çalan müziğe telif hakkı cezası yolda!

MESAM, müzik kullanılan işletmelere yönelik telif uygulamasında yeni bir döneme girildiğini duyurdu. Düğün salonları, kuaförler ve restoranlar da denetime dahil edilecek. Yapılan açıklamada amaçlarının sanatçıların haklarını korumak olduğu vurgulandı.