Bayram sofrası keyif mi, kâbus mu? Uzmanından 10 altın tavsiye

Kırmızı Etin Sağlık İçin Önemi ve Doğru Pişirme Yöntemleri

Bayram sofralarının vazgeçilmezi olan kırmızı et, sağlıklı beslenme için önemli bir kaynak olsa da pişirme yöntemi sağlıklı olmayabilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, eti kızartma veya kavurma gibi yüksek sıcaklıkta uzun süre pişirmek yerine haşlama, fırınlama veya ızgara gibi yöntemlerle pişirmenin daha sağlıklı olduğunu belirtiyor. Kızartma işlemi, etin içindeki yağın doymuş yağ oranını artırarak sindirimi zorlaştırabilir ve zararlı bileşikler oluşmasına yol açabilir. Etin yanında bol yeşillikli salata ve limonla tatlandırılmış sebzeler tüketmek de önemlidir.

‘Sindirim Sorunları İçin Önlem Alın’

Bayramda beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve artan kalori alımı sindirim sistemi üzerinde stres yaratabilir. Dyt. Aksoylu, sindirim sürecini kolaylaştırmak için yavaş yemek yemeyi, lokmaları iyice çiğnemeyi, porsiyonları küçültmeyi ve öğünleri gün boyunca yayarak mideye yüklenmemeyi öneriyor. Ayrıca bayramın yoğunluğundan uzaklaşmak için küçük yürüyüşler yapmak sindirim sistemi için faydalı olabilir.

‘Tatlı ve Hamur İşlerinde Dengeli Tüketim Önemli’

Dyt. Aksoylu, tatlı tüketimi konusunda da uyarılarda bulunuyor. Kontrolsüz tatlı tüketimi sağlığa zarar verebilir. Şerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyve içerikli tatlıları tercih etmek, kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olabilir ve kilo alımını engelleyebilir. Günde bir porsiyon tatlı tüketmek ve bu tatlıyı ana yemekten en az 2 saat sonra tüketmek sindirimi iyileştirebilir. Dengeli bir şekilde tatlı ve hamur işi tüketmek önemlidir.

Related Posts

İştahla yediğimiz 3 besin meğer beynimizi milim milim küçültüyormuş: Ünlü cerrah duyurdu

Ünlü beyin cerrahı Dr. Raveesh Sunkara, her gün iştahla tükettiğimiz 3 besinin beyni küçülttüğünü ortaya çıkardı.

Kolon kanseri vakalarında artış: Erken teşhis hayat kurtarıyor

Kahramanmaraş’ta Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat İspiroğlu, kolon kanserinin artık 40 yaş altı gençlerde de artış gösterdiğini belirtti. Erken teşhisin hayat kurtardığını vurgulayan İspiroğlu, düzenli kolonoskopi taramalarının ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Aile Hekimliği yönetmeliği Resmi Gazete’de

Düzenleme ile hasta takibine esas olan altı aylık süre, daha sık izlenmesi gereken gruplar hariç olmak üzere, bir yıla çıkartıldı. Aile hekiminin hizmet verdiği nüfus yapısı değerlendirme kriterleri arasında yerini alırken; akılcı ilaç kullanımının teşviki ve kronik hastalık taramalarını artırmaya yönelik de önemli adımlar atıldı.

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

İdrarında kan gördü: Erken teşhisle mesane tümöründen kurtuldu

Eşine refakat ederken idrarında kan fark eden 47 yaşındaki Fatih Güzeloğlu, doktora başvurdu. Teşhisi sırasında mesane tümörü teşhisi aldı. Güzeloğlu, erken teşhis sayesinde hem büyük bir riskten kurtuldu hem de sağlığına kavuştu.

Güneş yanıklarına ne iyi gelir? Evde uygulanabilecek 7 doğal yöntem

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneşin zararlı etkileri kendini göstermeye başladı. Uzmanlar, özellikle güneş yanıklarına karşı doğal çözümlerle ilk müdahalenin önemine dikkat çekiyor.