Yüksekova’da Çoban Sıkıntısı

Yüksekova’nın İnanlı Köyünde Çoban Bulma Sorunu!

Yüksekova ilçesine bağlı İnanlı köyünde yaşayanlar, aylık 70 bin TL’ye çoban bulamayınca hayvanları sıra sistemiyle kendileri otlatmaya başladı. Sürüyü merada otlatan Serkan Arpat, geçen yıl yerli çoban bulunamayınca komşu ülke İran’dan çoban getirdiklerini, bu yıl da aynı sıkıntıyı yaşadıklarını belirtti.

Kışın çetin geçtiği Yüksekova ilçesinde besiciler, havaların ısınmasıyla birlikte küçükbaş hayvanlarını meralara çıkarıyor. İnanlı ve yakın çevre köylerinde hayvancılıkla uğraşanlar ise çoban bulmakta zorlanıyor. Köyde 3 bin küçükbaş hayvan bulunurken 6 ay boyunca aylık 70 bin liraya çoban bulamayan yetiştiriciler, sıra sistemi oluşturarak sürüyü otlatmaya başladı.

İnanlı köyünde küçükbaş hayvanları merada otlatan Serkan Arpat, geçen yıl yerli çoban bulunamayınca İran’dan çoban getirdiklerini, bu yıl da aynı sıkıntıyı yaşadıklarını ifade etti. Arpat, “Geçen yıl çobanlara aylık 30 ile 35 bin TL ödüyorduk. Bu yıl yerli çobanlara 70 bin lira teklif ediyoruz. Fakat hala yerli çoban bulamıyoruz. Yerli çobanların koyunlara daha iyi baktığını gözlemledik. Dışarıdan getirdiğimiz çobanlar, bölgeyi tanımadıkları için sorun yaşıyoruz. Şu anda hayvanlarımızı merada otlatmak için kendi aramızda sıra sistemi oluşturduk. Yaklaşık 1,5 ay sonra hayvanlarımızı yaylaya çıkaracağız” şeklinde konuştu.

‘İran’dan Çoban Getireceğiz’

Köylülerden Yusuf Arpat, yerli çoban bulamamaları durumunda İran’dan çoban getireceklerini belirtirken Faruk Atlı, birçok köyde çoban sıkıntısı yaşandığını ve yerli çobanlara 70 bin TL’ye kadar ücret verebileceklerini söyledi.

Related Posts

Marmaray ve Avrasya Tüneli depreme ne kadar dayanıklı? Açıklama geldi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, Marmaray ve Avrasya Tüneli’nin gerçekleşebilecek en büyük depreme göre inşa edildiğini belirterek, “Sürücülerimizin, hem Marmaray hem Avrasya Tüneli’nin deprem açısından en yüksek güvenlikle dizayn ve imal edildiğini bilmeleri gerekir” dedi.

Fethi Gürer: ‘Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması. Çiftçilerin üretim tercihlerine baktığımızda, yüzde 74’ü alıştığı ürünü, yüzde 30’u ise satışı hızlı olan ürünü ekiyor. Yüzde 30’u da daha iyi kazanacağını düşündüğü ürünün ekimine yöneliyor. Su sorunu ve olası riskleri dikkate alan ise sınırlı üretici var” dedi.

Bakan Şimşek, ABD temaslarını değerlendirdi: Türkiye’ye ilgi çok yoğun

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için gittiği ABD’de bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını bildirdi.

Deprem sonrası şirketlerde yeni dönem: Ofise dönüş mü, uzaktan çalışma mı?

İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok şirket çalışma modellerini gözden geçirmeye başladı. Uzaktan çalışmaya geçen firmalar artarken, uzmanlar çalışan güvenliği ve psikolojik destek çağrısında bulunuyor.

Elektrik dağıtım şirketleri yeni yatırım dönemine hazırlanıyor

Elektrik dağıtım sektöründe 2026-2030 yıllarını kapsayacak 5 yıllık tarife dönemi hazırlıkları hız kazanırken şirketler reel yatırım teklifiyle sürece girmek için çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Altın yatırımcılarını şaşırtan gelişme: 26 Nisan’da fiyatlar geri çekildi

ABD’den gelen piyasa dostu açıklamalar, altın fiyatlarını baskıladı. 26 Nisan Cumartesi günü gram, çeyrek ve tam altın fiyatlarında dikkat çekici düşüşler yaşandı. Yatırımcılar, altındaki bu dalgalanmanın yeni haftaya nasıl yansıyacağını merakla bekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir