Ankara Barosu’ndan, Erdoğan’a çağrı: ‘Zeytinlik yasasını TBMM’ye iade edin!’

Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi, TBMM’deki Çevre Düzenlemesine Karşı Rapor Yayınladı

Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen düzenlemeye karşı “Zeytinlikten Linyite: 10 Günde Çevre Hukuku Trajedisi” başlıklı raporunu hazırladı. Türkiye’nin çevre hukuku tarihinde yaşanan benzersiz çelişkiye vurgu yapan raporda, “9 Temmuz 2025’te yürürlüğe giren İklim Kanunu ile ülkenin ‘2053 net sıfır emisyon’ hedefini taahhüt etmesinin ardından sadece 10 gün sonra kabul edilen torba yasa, bu hedefi hükümsüz kıldığı” belirtildi.

Raporda yerli kömür teşviklerinin linyit adı altında getirildiğine dikkat çekilerek, düzenlemenin zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine olanak sağladığı ifade edildi. Aynı yasama organı tarafından 10 gün arayla çıkarılan iki yasanın çevre hukukunda bir yasama şizofrenisi yarattığı vurgulandı

“Linyit, Taşkömürüne Göre İki Kat Daha Fazla Karbon Salımına Yol Açıyor”

Raporun devamında, İklim Kanunu’nun sera gazı emisyonlarının azaltılmasını hedeflediği ancak torba yasanın karbon emisyonunu artıran linyite teşvik sunduğuna değinildi. Türkiye’de yerli kömürün büyük çoğunluğunun linyit olduğu ve bu taşkömürünün taşkömürüne göre iki kat daha fazla karbon salımına neden olduğu belirtildi.

Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi, bu çelişkilerin sadece çevreyle sınırlı olmadığını ve zeytinliklerde madencilik faaliyetlerine ilişkin düzenleme yapılmasının hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Elektrik üretiminde kriz olmadığı, Türkiye’nin kurulu gücünün 115 bin MW’ı geçtiği ve güneş enerjisinde rekor kurulum gerçekleştirdiği de raporda yer aldı

Kent ve Çevre Merkezi’nin Çağrısı

Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi, çevresel sürdürülebilirliği, hukukun üstünlüğünü ve toplumsal uzlaşıyı tehdit eden yasaya karşı harekete geçilmesi çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı’nı yasayı veto etmeye ve TBMM’ye geri göndermeye davet eden merkez, çevresel düzenlemeleri etkisiz kılacak hükümlerin çıkarılmasını ve yeni maden rejimlerinin temel altyapı düzenlemeleri yapılmadan yasalaşmaması gerektiğini belirtti. İklim Kanunu ile uyumlu, şeffaf, bilimsel ve katılımcı bir yasal sürecin yeniden başlatılması gerektiğinin altı çizildi.

Related Posts

Keşfedilmemiş derinliklerde dev yapı: Hiç dalınmayan noktada bulundu, işte Türkiye’nin gizli hazinesi

Türkiye’nin en büyük gölü olma özelliğini taşıyan Van Gölü’nde şu ana kadarki en büyük mikrobiyalit keşfedildi. Daha önce Van Gölü’nün Bitlis’in Adilcevaz kısmında 36 metre 40 santimetre boyunda mikrobiyalit bulunmuştu. Bu yıl Adilcevaz’daki Yukarı …

Edirne’de Ticari Araç Kazası

Hafif ticari araç, Edirne’de sitenin çitlerine ve otomobile çarptı. Kaza güvenlik kamerasında.

Yenipazar’da Yol ve Çevre Düzenleme Çalışmaları Hızla Devam Ediyor

Aydın’ın Yenipazar ilçesinde belediye ekipleri, çeşitli kurumların çalışmaları sonucunda bozulan yolları onarıyor ve mahallelerde çevre düzenlemesi yapıyor. Belediye Başkanı Malik Ercan, çalışmaların halka hizmet amacıyla yürütüldüğünü vurguladı.

Mudurnu’da Bot Kazası: Genç Kayıp

Mudurnu’da alabora olan botla göle düşen 18 yaşındaki Furkan Özdemir’in cansız bedeni bulundu.

Kastamonu’da denize düşen genç felaketi yaşadı

Kastamonu’nun Cide ilçesinde denize düşen 18 yaşındaki genç yaşamını yitirdi.

İmam Hatip öğrencilerine tercih robotu desteği: Yüzlerce okul hakkında detaylı bilgi

Lise tercih döneminde İmam Hatip öğrencilerine rehberlik etmek amacıyla kurulan yapay zekâ destekli tercih robotu imamhatiprehberi.com, tercih sürecinde öğrencilere destek oluyor. Platform, okullar hakkında detaylı bilgiler sunarken, öğrencilerin sorularını da detaylıca yanıtlıyor. Tercih rehberi, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle kamuoyunu imam hatip okulları konusunda aydınlatmak, imam hatip ortaokulu ve imam hatip liselerini farklı yönleriyle tanıtmak amacıyla hazırlandı. İmam Hatip Liselerini tercih etmeyi düşünen öğrenciler, tercih robotu üzerinden merak ettiklerini öğrenebilme ve bilinçli tercihler yapabilme fırsatı yakalıyor. LGS tercihleri ise 24 Temmuz’da sona eriyor.