Longines’in Türkiye’deki tarihi mirası ve Cezveciyan Ailesi’nin saatçilik yolculuğu kitaplaştırıldı

Zamanın Tanığı: Cezveciyan Ailesi ve Longines’in Türkiye’deki Mirası Kitabı Yayımlandı

Vefa Borovalı’nın koleksiyonundan yola çıkarak hazırladığı ‘Zamanın Tanığı: Cezveciyan Ailesi ve Longines’in Türkiye’deki Mirası’ isimli kitap, Turkuaz Yayınları’nın 40. kitabı olarak okuyucularıyla buluştu. Kitap, Cezveciyan ailesinin Longines markasıyla olan tarihi ilişkilerini ve Türkiye’deki saatçilik mirasına katkılarını detaylı bir şekilde ele alıyor.

Yaklaşık bir yıllık bir hazırlık sürecinin ardından kitabın lansmanı, Çelik Gülersoy Vakfı İstanbul Kitaplığı’nda gerçekleştirildi. Etkinliğin açılışını opera sanatçısı Niyazi Ölmez, keman sanatçısı müzikolog Elif Eglar Kutlu ve piyanist Ayça Çabuk yaparken, Turkuaz Yayınları’nın sahibi Emin Nedret İşli ve Vefa Borovalı da katılımcılara kitap hakkında bilgi verdi.

İŞLİ: YAKLAŞIK 1 YILDA KİTABI TOPLADIK

Turkuaz Yayınları’nın sahibi Emin Nedret İşli, kitabın oluşturulma sürecini paylaştı. İşli, “Kitabımız, basım açısından 200 yıllık bir eser niteliği taşıyor. Uzun yıllar önce Vefa Borovalı ile bir sahaf ilişkisi içerisindeyken, onun saat koleksiyoneri olduğunu fark etmiştik. Farklı zaman dilimlerinde gerçekleşen görüşmeler sonucunda, Osmanlı’dan Cumhuriyet dönemine uzanan Cezveciyan ailesinin Longines markasının Türkiye’deki temsilcisi olduğunu öğrenerek, bu önemli tarihi kitaplaştırmaya karar verdik. Kitabın yazımı, grafik tasarımı ve baskı süreci yaklaşık bir yıl sürdü. Ancak, genç araştırmacı Vefa Borovalı’nın lise yıllarına dayanan çalışmaları, kitabın temelini oluşturdu” şeklinde konuştu.

‘SAAT LİTERATÜRÜNE YENİ BİR KATKI VERMENİN SEVİNCİNİ YAŞIYORUZ’

İşli, Borovalı’nın Longines’in Osmanlı’daki saat anlayışını ve İstanbul’a girişini araştırdığını belirterek, “Kitap, Osmanlı döneminden Cumhuriyet’e uzanan Cezveciyan ailesinin serüvenini ve Türkiye’de saat tarihini ele alıyor. Bu kitapla saat tarihine zenginlik katacağız ve bu alana yeni bir soluk getireceğiz. Eserin tanıtımında bize ev sahipliği yapan Çelik Gülersoy Vakfı’na ve İstanbul Kitaplığına teşekkür ederiz” dedi.

İşli, “Kitap aynı zamanda Longines markasını temsil eden önemli bir Ermeni ailesinin ticari tarihini anlatıyor. Bu kitabın geniş kitleler tarafından ilgi göreceğine inanıyoruz ve belki de saati Türkiye’ye getiren bir firmanın hikayesini ortaya koyan anahtar bir eser olabilir” ifadelerini kullandı.

BOROVALI: SAAT ALANINDAKİ İLK KAPSAMLI ESER

Vefa Borovalı, “Bu çalışma İstanbul saatçilik tarihi üzerine odaklanıyor. İstanbul’da dört kuşak boyunca saatçilik yapan bir aile ve onların işletmesi üzerine ilk kapsamlı çalışma olduğunu söyleyebilirim. Bu gönüllü bir çalışmadır ve tamamen koleksiyon tutkusundan kaynaklanmaktadır. Kitabın merkezinde, Longines markasını temsil eden İsviçreli saat üreticisiyle Türkiye’deki temsilci kuruluşu arasındaki ilişki ve tarihi bulunmaktadır” dedi.

‘SÜREÇ BENİM İÇİN ÇOK BESLEYİCİ OLDU’

Çalışma sürecini keyifli bulduğunu belirten Borovalı, “Bu süreç, şahsi gelişimime çok katkı sağladı. Araştırmacılar, kütüphaneler, yazarlar ve sahaflar gibi kültürel alanlarla etkileşime geçmem, kitabın niteliğini büyük ölçüde etkiledi. Kitabın hedef kitlesi oldukça geniş; sahaf meraklılarından tutun, kitapseverlere ve tarih tutkunlarına kadar herkesin ilgisini çekebilecek bir eser. Dil ve akış bakımından herkesin anlayabileceği bir tarzda yazmaya özen gösterdik” şeklinde konuştu.

‘ESER BİLİNMEYEN BİR TARİH SAYFASINI AÇIYOR’

Borovalı açıklamasına şu şekilde devam etti:

“Bu çalışma, benim için hem kişisel bir hedefin sonucu hem de bilinmeyen bir tarih sayfasını ortaya çıkarıyor. Belgelere dayalı bir dönemi yeniden canlandırmak benim için son derece önemli. Bu kitabın ilham kaynağı tesadüfler. Kitap koleksiyonculuğu, hayatım boyunca aşina olduğum bir kavram değildi. Ancak büyük bir koleksiyoncu ile tanıştığım tesadüf eseri bir sahaf dükkanında başlayan bir hikaye bu çalışmanın temelini oluşturdu.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir