Nakliye şirketlerinden Hürmüz Boğazı geçişinde üst düzey temkin

Küresel Endişeler: Hürmüz Boğazı’nda Neler Oluyor?

İran ve ABD arasındaki gerilim, İsrail’in İran’a yönelik saldırıları ve ABD’nin İran’daki nükleer tesislere düzenlediği saldırılardan sonra, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatabileceği endişeleri küresel ekonomi ve piyasaları etkisi altına aldı.

ABD’nin İran’daki nükleer tesislere saldırılarının ardından İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyonu Üyesi İsmail Kevseri, Meclisin Hürmüz Boğazı’nı kapatma kararı aldığını duyursa da bu ihtimalin düşük olduğu değerlendiriliyor.

Windward’a göre, ABD’nin saldırılarının ardından Hürmüz Boğazı’ndaki gemi taşımacılığı son 20 yılın en yüksek tehdit seviyesine ulaştı.

Güvenliğe Yönelik Riskler Artıyor

Hürmüz Boğazı’ndaki güvenlik riskleri artarken, Gemi Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS) sinyallerine yapılan müdahaleler de dikkat çekiyor. Basra Körfezi’nde faaliyet gösteren ticari gemilerin yüzde 23’ünün GPS sinyallerine müdahale nedeniyle navigasyonunda aksama yaşandığı belirlendi.

Küresel Risk Yönetimi Araştırma Başkanı Arne Lohmann Rasmussen, güvenlik endişelerinin arttığını vurgulayarak, şirketlerin deniz taşımacılığı konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Rasmussen, Hürmüz Boğazı’nın kapatılma ihtimalinin düşük olduğunu ancak İran’ın dolaylı yollardan buna yönelebileceğini ifade etti.

Şirketler Tedbirli Olmaya Devam Ediyor

Maersk ve Hapag-Lloyd gibi büyük nakliye şirketleri, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlerini sürdürürken durumu yakından izlediklerini ve acil durum planlarına hazır olduklarını belirtti.

Frontline ve Shell gibi enerji şirketleri de güvenlik konusunda hassasiyetlerini koruyor ve trafiğin yoğun olduğu bölgelerde dikkatli olmaya devam ediyor.

Hürmüz Boğazı: Stratejik Öneme Sahip Bir Geçit

Hürmüz Boğazı, Orta Doğu’dan dünya pazarlarına petrol ve doğal gaz taşınmasında kritik bir rol oynuyor. Bölgeden geçen petrolün %30’u bu boğazdan geçiyor.

Her gün yaklaşık 20 milyon varil petrol ve petrol ürünü bu boğazdan geçerek Asya piyasalarına ulaşıyor. Ayrıca, dünya çapındaki doğal gaz ticaretinin %20’si de buradan gerçekleşiyor.

Related Posts

Beyaz Saray faizleri düşürmek için baskıyı yoğunlaştırdı

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’a gönderdiği notta, “ülkeye bir servete mal olduğunu ve faiz oranlarını düşürmesi gerektiğini” söylediğini aktardı. Leavitt, düzenlediği …

Bakan Şimşek işsizlik rakamlarını değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından işsizlik rakamlarını değerlendirdi.

CHP kurultay davası ertelendi: Piyasalar nasıl tepki verdi?

CHP kurultay davası ertelendi: Piyasalar nasıl tepki verdi?

Yüksek emekli maaşı almak isteyenler dikkat: SGK’nın bu kuralı parayı katlıyor

Emeklilikte bu kurallar maaşların daha yüksek yatmasına neden oluyor. SGK’nın bu kurallarına uyanlar daha yüksek maaş alıyor.

Doğrudan satışta tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilecek

Ticaret Bakanlığı’nın yeni yönetmelik taslağına göre doğrudan satışlarda tüketiciler, satın aldıkları ürün ya da hizmetten 30 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayabilecek.

Ekonomiyi vuracak ikinci büyük dalgayı açıkladı: Mehmet Şimşek’i zora sokacak tarih belli oldu

CHP lideri Özgür Özel’in genel başkanlık koltuğuna oturduğu CHP Kurultayı’na ilişkin açılan dava siyasetin gündemini değiştirdi.30 Nisan’da görülecek duruşma öncesinde Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları CHP tarafında tepkilere neden olurken iktidar …