Welcome to Our Website

Türk-Yunan Medya ve Akademi Forumu Atina’da düzenlendi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un video mesajla katıldığı Türk-Yunan Medya ve Akademi Forumu’nda Türk-Yunan ilişkilerinde yeni dönemde medya ve akademinin rolü ele alındı.

Türkiye Araştırmaları Vakfı ve Yunanistan Küresel İşler Enstitüsü işbirliğinde Atina’da düzenlenen Forum kapsamındaki “Türk-Yunan İlişkileri Mercek Altında” başlıklı konferansta konuşmacılar, Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir yakınlaşma döneminin başladığına işaret ederek bunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye ve Yunanistan arasında 7 Aralık’ta düzenlenen 5’inci Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) Toplantısı kapsamında Atina’ya yaptığı ziyaret ve bu kapsamda imzalanan “Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk” konulu ortak bildirinin etkili olduğunu kaydetti.

Yunanistan Ekonomi Diplomasisinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Konstandinos Frangoyannis, Türkiye ve Yunanistan’ın 7 Aralık’taki YDİK toplantısında, iki ülke arasındaki işbirliğine yönelik 15 anlaşma imzaladığına dikkati çekerek, ikili ilişkilerde pozitif gündemin rolüne değindi.

1930’da Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan Dostluk, Tarafsızlık ve Barış Anlaşması’nı hatırlatan Frangoyannis, bundan neredeyse bir asır sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in de önemli bir dostluk anlaşmasına imza attığına dikkati çekti.

Frangoyannis, çok sayıda küresel ve bölgesel sorunların yaşandığı ortamda, ikili ilişkilerde karşıtlık ve rekabete yer olmadığını, aksine işbirliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

İkili ilişkilerde tansiyonun yüksek olduğu dönemlerde dahi pozitif gündemin sürdürüldüğünü belirten Frangoyannis, “Hükümet olarak, sorunlara değil, iki ülke arasında karşılıklı fayda sağlayacak konulara yönelmeyi tercih ettik.” dedi.

Frangoyannis, pozitif gündemin Türkiye ve Yunanistan arasında karşılıklı anlayış ve güveni de sağladığını belirterek, “Pozitif iklim başka konuları da olumlu etkiler.” diye konuştu.

Panelde söz alan Yunanistan Amerikan Koleji Halkla İlişkiler Müdür Yardımcısı Claudia Carydis de Türkiye ve Yunanistan arasındaki iletişim kanallarının açık olması gerektiğini vurguladı.

Carydis, sadece hükümetler arası diyaloğun değil, aynı zamanda kamuoyu açısından belirleyici olan medya ve akademisyenler gibi unsurlar arasındaki etkileşimin önemli olduğunu vurguladı.

Dezenformasyonla mücadele

Moderatörlüğünü ACG Küresel İlişkiler Enstitüsü Direktörü Doç. Dr. Konstandinos Filis’in yaptığı “Dezenfermasyon Çağında Türkiye ve Yunanistan’da Kamusal Söylem” başlıklı panelde, NTV Dış Haberler Müdürü Ahmet Yeşiltepe, Kathimerini Gazetesi ve SKAI TV için çalışan gazeteci Manolis Kostidis, AHaber Kanal Koordinatörü Orhan Sali ve ACG’de İletişim Çalışmalarında görevli öğretim üyesi Manos Skulas söz aldı.

Yeşiltepe, 1999’da Türkiye ve Yunanistan’da yaşanan deprem felaketlerinden sonra Türk ve Yunan medyasında yer alan dostluk mesajları için “içimizi ısıttı” diyerek şubatta Türkiye’de yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Yunan Devlet Televizyonu ERT’in Türkçe bir şarkı ve deprem bölgesinden görüntülerle yayınını açmasının da dayanışma açısından çok değerli olduğunu ifade etti.

Medyaya doğru haber vermek adına büyük sorumluluk düştüğünü belirten Yeşiltepe, “Krizler yerine bizi birleştiren konulara odaklanmalıyız.” dedi.

Yeşiltepe, yakınlaşmada iklim, afetler, spor, kültür gibi birçok alanda işbirliğinin etkili olabileceğini belirterek, sosyal medyada yer alan provokatif ve dezenformasyon içeren paylaşımlardan da uzak durulması gerektiğini kaydetti.

Konuşmasında dezenformasyonun ikili ilişkilerde etkisine değinen Kostidis de medya kuruluşlarının bir haberi verirken resmi kaynaklardan teyit etmesinin önemine dikkati çekti.

Kostidis, internette paylaşılan yanlış bir bilginin kimi zaman hızla yayılarak yanlış anlamalara yol açabileceğini vurguladı.

AHaber Kanal Koordinatörü Orhan Sali ise bilginin birincil kaynaklardan alınması gerektiğini vurgulayarak, Türk ve Yunan medya kuruluşlarının karşılıklı olarak daha fazla muhabir bulundurması ve üçüncü şahıslara gerek kalmadan doğru bilgiyi doğrudan kaynağından edinmesinin faydalı olacağını kaydetti.

Skulas, medyanın krizlere odaklanmak yerine, ikili ilişkilerdeki yeni ılımlı iklime yönelmesi gerektiğini belirtti ve öğrenci değişimi gibi programların da yakınlaşma sürecinde gerekli olduğunu ifade etti.

Pozitif gündemin sürdürülebilirliği

“Türk Yunan İlişkilerinde pozitif gündem sürdürülebilir midir?” başlıklı ikinci panele ise Türkiye Araştırmalar Vakfı Direktörü Enes Bayraklı moderatörlük yaptı.

Panelde konuşan Yeditepe Üniversitesi’nden Doç. Dr. Gizem Alioğlu Çakmak, afet diplomasine değinerek, sadece Yunanistan ve Türkiye arasında değil, birçok ülke arasında afet diplomasisinin olumlu sonuçlar doğurduğunu kaydetti.

Çakmak, afet diplomasisinin de etkili olabilmesi için tarafların afet öncesinde yakınlaşma niyetine sahip olması gerektiğini, uzun vadede ise afet diplomasisinin, öğrenci ve akademisyenler arasında işbirliği gibi farklı unsurlarla desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Panteion Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsünden Prof. Dr. Kostas Ifantis ise her iki tarafta da saldırgan söylemlerden uzak durmanın önemine değinerek, göç, enerji gibi birçok alanda işbirliğinin iki ülkenin çıkarları için de mutlaka gerekli olduğunu vurguladı.

Trakya Üniversitesinden Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu, genel olarak işbirliği için zamana ihtiyaç duyulduğunu belirterek, Türkiye ve Yunanistan’ın da karşılıklı olarak birbirlerini dinleyip, anlamaya çalışmasının sorunların çözümü için temel gereklilik olduğunu belirtti.

Hüseyinoğlu, bu karşılıklı anlayış sürecine üçüncü tarafların katılmamasının da diyaloğun sağlığı açısından önemli olduğunu kaydetti.

Yunanistan Amerikan Kolejinden Doç. Dr. İlay Romain Örs, Türkiye ve Yunanistan’da yakınlaşma isteği olduğu sürece pozitif gündemin başarıya ulaşacağını ifade etti.

Kendisinin de 20 yılı aşkın süredir Yunanistan’da yaşadığını belirten Örs, 20 yıl öncesinin aksine bugün Türk ve Yunanların daha çok iletişim halinde olduğuna ve birbirlerini daha iyi tanıdıklarına işaret etti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un video mesaj gönderdiği Forum’a Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Özhan da katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir