Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

Dünya Astım Günü: Uzm. Dr. Didem Özkan Astım Hakkında Bilgi Verdi

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, Dünya Astım Günü’nde astım hakkında önemli bilgiler paylaştı. Astımın, hava yollarında iltihaplanma ve daralma ile karakterize kronik bir hastalık olduğunu belirten Uzm. Dr. Özkan, bu durumun kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Genetik ve Çevresel Faktörlerin Etkisi

Astımın genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle oluştuğunu vurgulayan Uzm. Dr. Özkan, astım gelişimine neden olan faktörleri şöyle sıraladı: Genetik yatkınlık, alerjenler, sigara dumanı maruziyeti, solunum yolu enfeksiyonları, hava kirliliği, mesleki maruziyet, obezite, aşırı egzersiz, stres, soğuk hava, gastroözofageal reflü.

Kadınlar Daha Risk Altında

Astımın her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Özkan, kadınların ve kız çocuklarının daha fazla risk altında olduğunu belirtti. Dünya genelinde yaklaşık 300 milyon, Türkiye’de ise 3-4 milyon astımlı hasta olduğu tahmin ediliyor.

Bahar ve Yaz Aylarında Daha Sık Görülür

Bahar ve yaz aylarında pek çok tetikleyici alerjene maruz kalındığından astım şikayetlerinde artış görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Özkan, ayrıca kış aylarında bakteriyel ve viral enfeksiyonların astım ataklarını tetikleyebileceğini söyledi.

Nefes Darlığı ve Diğer Belirtiler

Uzm. Dr. Özkan, astım belirtilerini şu şekilde sıraladı: Nefes darlığı, eforla gelişen öksürük, gece öksürük atakları, hırıltılı solunum, göğüs sıkışması, ıslık sesi duyulması, baş dönmesi, konuşmada zorluk.

Tanı ve Tedavi

Tanı sürecinde genel muayene ve solunum fonksiyon testlerinin önemine değinen Uzm. Dr. Özkan, tedavinin hastanın astım ağırlığına göre değiştiğini belirtti. İlaç tedavisi seçenekleri arasında kontrol edici ilaçlar, inhaler kortikosteroidler, uzun etkili beta agonistler, alerji tedavileri ve biyolojik tedaviler bulunuyor.

Korunma Yolları ve Öneriler

Astımdan korunma yollarına dikkat çeken Uzm. Dr. Özkan, evde bulunan alerjen maruziyetinin azaltılmasının önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, düzenli spor yapmak, solunum egzersizleri yapmak, sağlıklı beslenmek ve belirli besinleri tüketmek astıma iyi gelebileceğini belirtti.

Related Posts

Kolon kanseri vakalarında artış: Erken teşhis hayat kurtarıyor

Kahramanmaraş’ta Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat İspiroğlu, kolon kanserinin artık 40 yaş altı gençlerde de artış gösterdiğini belirtti. Erken teşhisin hayat kurtardığını vurgulayan İspiroğlu, düzenli kolonoskopi taramalarının ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Aile Hekimliği yönetmeliği Resmi Gazete’de

Düzenleme ile hasta takibine esas olan altı aylık süre, daha sık izlenmesi gereken gruplar hariç olmak üzere, bir yıla çıkartıldı. Aile hekiminin hizmet verdiği nüfus yapısı değerlendirme kriterleri arasında yerini alırken; akılcı ilaç kullanımının teşviki ve kronik hastalık taramalarını artırmaya yönelik de önemli adımlar atıldı.

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

İdrarında kan gördü: Erken teşhisle mesane tümöründen kurtuldu

Eşine refakat ederken idrarında kan fark eden 47 yaşındaki Fatih Güzeloğlu, doktora başvurdu. Teşhisi sırasında mesane tümörü teşhisi aldı. Güzeloğlu, erken teşhis sayesinde hem büyük bir riskten kurtuldu hem de sağlığına kavuştu.

Güneş yanıklarına ne iyi gelir? Evde uygulanabilecek 7 doğal yöntem

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneşin zararlı etkileri kendini göstermeye başladı. Uzmanlar, özellikle güneş yanıklarına karşı doğal çözümlerle ilk müdahalenin önemine dikkat çekiyor.

Kurban Bayramı Sofralarından Sebzeyi Eksik Etmeyin

Kurban Bayramı sofralarından sebzeyi de eksik etmeyin! Et ağırlıklı beslenmenin zararlı olabileceğini belirten uzmanlar uyardı.