Vergi uzmanı açıkladı: Devletten 3,5 trilyon Liralık alacak birikti!

Çiftçilere Yeterli Destek Verilmiyor: Vergi Uzmanı Ozan Bingöl Uyardı

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, son günlerde yaşanan zirai don olayları nedeniyle büyük kayıplar yaşayan çiftçilere yeterli desteğin sağlanmadığını vurgulayarak, yıllardır ödenmeyen tarımsal desteklerin artık verilmesi gerektiğini söyledi. Bingöl, “Yıllardır hak ettiği desteği alamayan çiftçinin, toprağına daha fazla küsmemesi için her zamankinden daha fazla sahip çıkılmaya, desteklenmeye ihtiyacı vardır” dedi.

Yaptığı detaylı hesaplamaları paylaşan Bingöl, 2006-2024 döneminde çiftçiye Tarım Kanunu gereği verilmesi gereken ancak eksik ödenen desteklerin toplamda 3,5 trilyon Lirayı aştığını belirtti. “Tarım Kanunu’nunTarımsal desteklerin finansmanı’ başlıklı maddesi tarım desteği için bütçeden ayrılacak tarımsal destek miktarının gayrisafi milli hasılanın yüzde birinden az olamayacağı amir hükmünü içeriyor” diyen Bingöl, çiftçinin devletten alacaklı olduğunu ifade etti.

‘BU TABLO ALARM VERİYOR’

Tarım alanlarının azaldığına da dikkat çeken Bingöl, “2001 yılında kişi başına 0,40 hektar tarım alanı düşerken 2023 yılı sonunda 0,28 hektar tarım alanına kadar düşmüştür. Bu tablo gıda arz güvenliği açısından alarm veriyor” açıklamasında bulundu.

Bütçedeki faiz harcamaları ile tarımsal desteklerin karşılaştırmasını da yapan Bingöl, “Örneğin 2024 yılında bütçeden faiz için yapılan ödeme toplamı; 1 trilyon 270 milyar Lira iken aynı bütçeden yapılan tarımsal destek ödemelerinin toplamı sadece 91,5 milyar Lira’dır. Faiz ödemelerinin tarımsal destek ödemelerinin 13,9 katı olduğu bir durumda, çiftçinin toprağa küsememesini beklemek, üretmesini istemek, et-süt-yumurta fiyatlarının ucuzlamasını beklemek pek de mümkün değildir” dedi.

Son olarak, gıda enflasyonunun genel enflasyondan daha yüksek seyrettiğini hatırlatan Bingöl, “Bu dönemde en azından geçmiş dönem alacaklarının ödenmesi, çiftçiye verilecek en büyük destek olur” ifadelerini kullandı

Related Posts

Bakan Şimşek, ABD temaslarını değerlendirdi: Türkiye’ye ilgi çok yoğun

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için gittiği ABD’de bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını bildirdi.

Deprem sonrası şirketlerde yeni dönem: Ofise dönüş mü, uzaktan çalışma mı?

İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok şirket çalışma modellerini gözden geçirmeye başladı. Uzaktan çalışmaya geçen firmalar artarken, uzmanlar çalışan güvenliği ve psikolojik destek çağrısında bulunuyor.

Elektrik dağıtım şirketleri yeni yatırım dönemine hazırlanıyor

Elektrik dağıtım sektöründe 2026-2030 yıllarını kapsayacak 5 yıllık tarife dönemi hazırlıkları hız kazanırken şirketler reel yatırım teklifiyle sürece girmek için çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Altın yatırımcılarını şaşırtan gelişme: 26 Nisan’da fiyatlar geri çekildi

ABD’den gelen piyasa dostu açıklamalar, altın fiyatlarını baskıladı. 26 Nisan Cumartesi günü gram, çeyrek ve tam altın fiyatlarında dikkat çekici düşüşler yaşandı. Yatırımcılar, altındaki bu dalgalanmanın yeni haftaya nasıl yansıyacağını merakla bekliyor.

Bakan Şimşek’ten Kur Korumalı Mevduat açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek sosyal medya hesabında Kur Korumalı Mevduat ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Beyaz Saray rüzgârı Bitcoin’i uçurdu

Ticaret anlaşmasına dair olumlu sinyaller, kripto paralara da ivme kazandırdı. ABD-Çin ve Güney Kore temaslarından gelen haberlerle artan risk iştahı, Bitcoin’i yeniden yukarı taşıdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir